KINDERCOACHING

Vandaag was het dan zover, haar eerste kinderfeestje.  Dagenlang was ze in de zenuwen. Wie komen er allemaal en wat als ze de andere kindjes niet kent?  Wat gaan we doen, hoe lang duurt het? Zijn haar papa en mama er allebei? Is haar broer er? Zal de kat binnen of buiten zijn?

Een hoofd vol met vragen. Wat heeft ze veel zin maar ook wat vindt ze het spannend. Zo spannend dat ze op de dag zelf alleen maar kon huilen. Ik wil niet naar dat feestje en ik ga niet! schreeuwt ze. Ze is overstuur en verdrietig. Ik neem haar op schoot en laat haar uitrazen. Ik vraag haar wat ze nodig heeft. Als ik 10 minuten blijf is het goed en wil ze het proberen, zegt ze. Er viel een last van haar schouders en ik hoorde een diepe zucht. Het afscheid was lastig maar na afloop kreeg ik haar bijna niet meer mee naar huis. Ze had het erg naar haar zin gehad! 

Ze was trots. Ik zag het. Ze had iets overwonnen en had zelf bedacht hoe het voor haar wel zou kunnen werken. Dit neemt ze weer mee in de toekomst als er dingen spannend of uitdagend zijn. Als een soort van houvast en terugkijk moment. 

Ik ‘fix’ geen problemen maar kijk naar de kwaliteiten van het kind. Ik haal eruit wat erin zit. Kinderen weten heel goed hoe ze zelf iets kunnen oplossen. Het is aan mij om ze te helpen dit te laten inzien of zich te kunnen uiten naar een ander. Het is niet alleen heel fijn om erkend te worden in je kwaliteiten maar ook waardevol om te weten hoe je deze positief kunt inzetten.

Hoe fantastisch is het als je op jonge leeftijd al weet wat je kwaliteiten en talenten zijn? Wat betekent dat voor de rest van je leven? Ik ben ervan overtuigd dat dit een positieve werking heeft op het zelfbeeld en dus het zelfvertrouwen van kinderen. Wensen we dat niet allemaal?

WAAR KAN IK JULLIE IN ONDERSTEUNEN?

✔ Hooggevoeligheid
✔ Overprikkeling
✔ Laag zelfbeeld
✔ Piekeren
✔ Moeite met emoties uiten
✔ Weinig zelfvertrouwen
✔ Onrust/stress
✔ Heimwee
✔ Moeite met (in) slapen
✔ Verwerken van scheiding
✔ (Faal) angst
✔ Moeite met loslaten (afscheid)
✔ Boosheid / driftbuien
✔ Weerbaarheid
✔ Bedplassen/ongelukjes
✔ Negatieve gedachten
✔ Omgaan met moeilijke situaties
✔ Grenzen bewaken
✔ Geen zin in school hebben
✔ Eenzaamheid (anders voelen)
✔ Rouwverwerking
✔ Plek in het gezin

Ik geloof dat antwoorden in het kind zelf zitten. Samen met het kind kijk ik naar wat er nodig is om problemen bespreekbaar te maken, zelf dingen op te lossen en met lastige situaties om te gaan.